[...] raka. Najpopularniejsze z nich to soja i produkty sojowe. Większość badań na temat soi są sponsorowane przez producentów tego typu produktów. W konsekwencji większość badań jakie możemy znaleźć wskazują na pozytywne korzyści ze stosowania soi i jej produktów. Soja jest tanim towarem, który generuje wielomiliardowe zyski producentom soi na całym [...]
[...] diecie kulturysty powinno wynosić od 10 do 20% całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Według Davida Robson’a (Robson, 2009) każdy kulturysta powinien wiedzieć jakie tłuszcze mają przeważać w jego diecie. W związku z tym, uwzględnić możemy następujący podział, który pomoże każdemu ćwiczącemu w wyborze odpowiednich tłuszczów w [...]
Witam chciałbym zaprezentować temat odnoszący się do mixu kreatynowego. Otóż ostatnio stworzyłem pewne zestawienie kreatynowe z dostępnych tanich supli i z mieszanki osiągnąłem stack na bardzo wysokim poziomie. Spędziłem dużo czasu na forum i nie tylko analizując wpływ substancji na organizm ,ich ilość oraz wzajemne oddziaływanie na siebie w [...]
[...] wloski, nerkowiec, itd.) Ryba Owoce morza Soja Pszenica Przeciwnie do przekonań, dodatki do żywności (E-numer) są rzadko zwiaząne z występowaniem alergii. Na jakie rodzaje żywności jesteśmy alergikami? Najczęściej reakcję alergiczną u nastolatków wywołują skorupiaki takie jak: krewetka, langusta, homar i krab, orzeszki ziemne, [...]
[...] zasycą niż 2 batoniki o tej samej wartości kalorycznej. Na pewno po kolejny posiłek sięgniemy dużo później po pizzy niż po batonikach. Dodatkowo w fastfoodzie znajdziemy jakieś składniki odżywcze natomiast słodycze to puste kalorie. Dodatkowe pytania: 1. Ile ćwiczyć? Nie przesadzać z treningiem bo szybko się zniechęcimy. Chcąc schudnąć [...]
[...] Makaron nie tuczy, jest źródłem wartościowych składników spożywczych (m.in. skrobi i błonnika), jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu. Tuczące są za to dodatki, jakie do niego serwujemy - sosy, mięso, sery. Mrożone warzywa i owoce tracą cenne wartości odżywcze? Po części tak, ale są to straty niewielkie. Mrożonki są bardzo dobrym [...]
[...] nie byłoby z tym żadnych problemów. Niestety jest raczej tak, jak z samochodem: najwięcej waży karoseria, ale częściej wymieniamy pióra wycieraczek. Może lepiej zjeść jakieś porządne białko, np. mleka albo jaja kurzego. Kolagenu w nich nie ma, a i tak kurczęta i cielęta rosną jak na drożdżach, przy czym prawie połowę białek w ich ciele [...]
[...] naturalne pożądania kremowego pożywienia. Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia: ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla [...]
[...] ich ilość. Zupełnie rezygnujemy z cukru rafinowanego. Podobnie z różnych syropów typu glukozowo-fruktozowy. Te nie mają żadnych prozdrowotnych skutków, a same negatywy. ‘jakie zatem źródła węglowodanów wybierać?’ Makarony, ryże, kasze, płatki owsiane, czasem ziemniaki. ‘Ale na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
[...] w dowolne miejsca - twierdzi Hartmut Vogtmann z Instytutu Ochrony Środowiska. Wtedy zmodyfikowana żywność wymieszana zostanie z normalnymi roślinami, a ciągle nie wiemy, jakie to będzie miało konsekwencje dla ludzi i środowiska naturalnego. Instytut Ochrony Środowiska w Monachium poinformował na swoich stronach internetowych, że nie jest to [...]
[...] warto. Nie musisz do nas pisać – my już znamy Twoją odpowiedź. Tydzień 1 Pierwsze 7 dni poświęć na rozpoznanie głównych błędów w swojej diecie. Musisz sobie uświadomić , jakie jedzenie sprzyja Twojej nadwadze i zmienić swoje złe nawyki na dobre. Węglowodany: jedz tylko dwie kromki chleba dziennie "Chleb jest pełen węglowodanów prostych, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] białkowe, węglowodanowo - białkowe oraz węglowodanowe) włączonych do suplementacji stałej. Tekst zaciekawić może w niektórych miejscach również osoby, które posiadają już jakieś pojęcie na temat stosowania tego typu specyfików. Należy pamiętać oczywiście, iż suplement diety oznacza dodatek do niej, a nie składnik zamienny za produkty [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
[...] dziennie 6g kwasów tłuszczowych omega-6 oraz 1,5g omega-3, co daje w sumie 7,5g nnkt. Jest to dalekie od naszej normy zakładającej spożycie 30g nnkt. Jednak nie wiemy, jakie wartości energii ogólnej oraz jakie jej ilości powinny pochodzić z tłuszczu według powyższych norm. Bo jeśli według wspomnianych norm mężczyzna ma spożyć, Np. 2000kcal [...]
[...] reklamach białek. Tym samym działa on na rzecz konsumentów, którzy powinni podejmować świadome decyzje raczej niż kierować się pogłoskami. Oto kilka najciekawszych kwestii, jakie udało się nam poruszyć: Pyt.: Niektóre publikacje o odżywianiu określają wartość biologiczną (BV) serwatki na 104, jednak wiele reklam suplementów z białka [...]
[...] muskulatury, jak i wsparciu przy budowaniu siły czy wytrzymałości. Nie bez powodu z suplementu korzysta wielu sportowców, którzy sięgają wysokich rang w dyscyplinach, jakie uprawiają. 9. Trec Magnum 8000 http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Magnum_8000_i614_d400x400.jpg Klasyczny produkt firmy Trec od lat wspomaga proces budowania masy [...]
[...] i zwykłego Kowalskiego Na temat cudownych właściwości białek serwatkowych powstało juz tysiące artykułów, publikacji i różnego rodzaju postów, które opisują korzyści jakie płyną z ich regularnej suplementacji w trakcie sezonu startowego jak i off-season. Z pewnymi teoriami dietetycznymi i suplementacyjnymi bywa tak, że kiedy powstają maja [...]
[...] witaminami(redukcja głównie) i obserwujemy reakcje organizmu! prosty sposob na redukcje bez liczenia kcal przy jedzeniu tych produktów ktore wymieniłem w tkaich proporcjach jakie opisałem: jedz chwiel przed tym jak poczujesz głód:)(co 2-3h) i nie najadaj sie nigdy do syta(zapokaja 1 głód) z czasemz aczniesz sam jesc mniej prosty sposob na mase [...]